CENTRAL MILITARY HOSPITAL, PRAGUE – SURGERY PAVILION

Customer
ÚVN Střešovice
Architect
OBERMEYER HELIKA a.s.
Main building designer
OBERMEYER HELIKA a.s.
Construction Period
1991 – 1996
Project realisation
1988 – 1992
Activities undertaken
update and supplement to the construction brief, architectural study, urban planning and building permit documentation, construction documentation, complete interior design and portfolio of artistic works, author supervision by the Head Designer, preparation of construction works documentation and working drawings, site inspections and coordination activities by project designer
Construction expenses
CZK 1,9 billion

TECHNICAL DETAILS
built-up volume: 110,500 m3
built- up area: 5,480 m2

TYPICAL UNITS:15 examination rooms, 61 beds, 1 plaster-bandaging room, 2 surgery rooms

The project for the construction of a new surgery pavilion started in the period of the ""Velvet Revolution"" but the construction works were completed under new political and economical conditions that made it significantly easier to use new building technologies and materials as well as using the foreign expertise in both the design process and the construction works. The building is also exceptional because of the enormous concentration of the latest medical and health care equipment in one single building.

The Surgery Pavilion has become a centre of the hospital housing all the essential examination and treatment units including traumatology unit, full radio-diagnostic unit with magnetic resonance imaging, super aseptic operation theatres and the intensive care unit. The difficulty in designing the pavilion is also demonstrated by a heliport on the roof of the building and a large conference hall on the bottom floor level. The exceptional load-bearing reinforced concrete skeleton with 15 m spans. This design was made possible using the inserted building services and installation floors with reinforced concrete walls arranged in plan in the shape of the cross that create a rigid honeycomb structure in the position of columns. The large spans allow great adaptability in the floor plan arrangements on each floor level and easy maintenance and repair of building services and installations without seriously disrupting the operation of the pavilion.

The new pavilion is also remarkable for its interior design with unorthodox and strong colour scheme that, together with the art works, creates a pleasant environment for the patients in this extensive hospital complex.

Hide
Informace Další Předchozí Zavřít