JIČÍN REGIONAL HOSPITAL – INTERNAL MEDICINE PAVILION

Customer
Královéhradecký kraj
Architect
OBERMEYER HELIKA a.s.
Main building designer
OBERMEYER HELIKA a.s.
Construction Period
2006 –2008
Project realisation
2004 – 2006
Activities undertaken
update and supplement to the construction brief, geodetic survey, building permit documentation, construction documentation, interior design, author supervision and coordination activities by project designer
Construction expenses
200 million CZK / 7,4 mill. EUR (without outfitting)

CONSTRUCTION DATA
built-up volume: 26.000 m3
built-up area: 1.300 m2

TYPICAL UNITS
hospital ward section: 92 beds in hospital ward units, of this: 70beds in internal medicine unit, 22 beds in neurology unit, 12 beds multi-disciplinary intensive care unit out-patient section: 10 examination rooms in out-patient section, 6 examination rooms in internal medicine unit, 4 examination rooms in neurology unit (further seven examinations rooms are in the individual hospital wards units and one examination room is a part of the intensive care unit)

The Jičín Regional Hospital is an example of a uniform hospital complex based on an liberal modernist concept with the main sections built in the period between the wars (1923–1930). The complex is clearly divided into two zones – the zone of hospital building and the services and administration zone – with a park with rich and varied vegetation in the centre. Internal Medicine Pavilion is the dominant building in the urban composition from the late 1920s. The axis of symmetry is the axis of symmetry of the composition of this complex which was respected in the design for reconstruction, extension of the pavilion and landscaping the adjoining areas and it is further accentuated by situating the main entrance at the axis of the building. The originally surgical pavilion is now designated for internal medicine and neurology units. Basically, there has been no changes to the main front facades or the height of building. The new additional section filled in the space between the original wings of the building. Above all, the new design significantly improves operational connections with the other buildings by adding above ground connecting passageways leading to Radiology Pavilion and, eventually to the Surgical Sciences Pavilion and the section housing catering facilities. The connections to access roads are also improved by adding the service access road behind the building.

Hide
Informace Další Předchozí Zavřít