SEMILY REGIONAL HOSPITAL – SERVICES AND ADMINISTRATION BUILDING

Customer
Oblastní nemocnice v Semilech
Architect
OBERMEYER HELIKA a.s.
Main building designer
OBERMEYER HELIKA a.s.
Construction Period
1996
Project realisation
1995 – 1996
Activities undertaken
study for the development of the complex and operation theatres building, project documentation for the urban planning and building permit submissions, construction documentation, author supervision by the Head Designer, preparation of construction works documentation and working drawings, site inspections and coordination activities by project designer
Construction expenses
CZK 80 million

TECHNICAL DETAILS
built-up volume:: 7,600 m3
built- up area: 990 m2

TYPICAL UNITS
number of meals: 300 meals per shift
number of seats in dining room: 40 –76
laundry: 100 kg washing per day

In the final stage of the project to revitalise the Semily hospital complex it was the time to provide a modern services areas, particularly kitchen and laundry. The new building was constructed on the original site in the centre of the complex because no other location could be found due to the lack of space. A great deal of attention has been focused on the natural incorporation of the building among the existing pavilions in the difficult terrain conditions.

A good solution proved to be the idea of setting the building lower in the ground and providing terraces and extensive roof garden. This way it became possible to reduce the mass of the pavilion, free up the space inside the complex and provide additional park area for the patients. Situating the kitchen within the treatment zone also brought advantages: shorter way for trolleys delivering meals to hospital wards and easy access to the dining room (restaurant) for the staff and visitors. Most of the operation areas are situated on the two levels set lower in the ground. The main architectural feature is the segmented mass of the third storey with dining room in the end of the building facing the courtyard with the view of and the access to the attractive roof garden with a timber gazebo in the centre. Face bricks and ashlar facing used on the facades help incorporating the building into the environment of the complex. The unique spatial effect of the interior of dining room is further enhanced by the broken colour strips on the floor and the ceiling running parallel with the lines of lighting tubes

Hide
Informace Další Předchozí Zavřít