SHOPPING AND ENTERTAINMENT CENTER KAROLINA, OSTRAVA

Customer
New Karolina shopping center development, s. r. o.
Architect
Office for Metropolitan Architecture
Main building designer
OBERMEYER HELIKA a.s.
Construction Period
2008 - 2009
Project realisation
2008
Activities undertaken
architectural study (the winner of the competition to select a design for the area), project development activities, engineering services, author supervision
Construction expenses
2,500 mill. CZK / 92 mill. EUR

CONSTRUCTION DATA
built-up volume (above ground floor levels): 562 000 m3
built-up volume (underground floor levels): 233 500 m3
built-up area: 28 900 m2
TYPICAL UNITS
retail units: 46 500 m2
restaurant and food court: 1 600 m2
multi-cinemas and leisure centres: 6 900 m2
parking: 1 109 vehicles

In the first stage of the development project a new multi-purpose commercial and entertainment centre will be completed in the centre of the city of Ostrava. The location of the center, with the basic massing of the centre clearly reflecting the urban planning requirements, is specified in the client’s design concept study which was developed in cooperation with Helika, a.s. and which won the competition selecting the design for the area. The Dutch architectural practice OMA (the Office for Metropolitan Architecture) was selected the concept architect, with prof. F. Alkemade taking charge of the design project management. The cooperation with world famous architectural practice, which what OMA undoubtedly is, was for the Helika’s design team a unique experience which no architectural practice in the Czech Republic ever had. From the regular consultations discussing particular aspects of the design to the presentations of design proposals to the representatives of the Ostrava City Magistrate, Helika’s architects had the excellent opportunity to be involved in an exceptional project. The massing of the multi-purpose centre is a dynamic composition of rectangular forms with solid and glazed areas irregularly spaced on the facades. The interior of the centre was conceived as a single continuous space extending through all floor levels of the building.

Hide
Informace Další Předchozí Zavřít