CENTRUM PIVOVAR DĚČÍN

Objednatel
Centrum Pivovar, a.s.
Architekt
Studio Acht
Generální projektant
OBERMEYER HELIKA a.s.
Doba výstavby
2012 - 2013
Doba realizace
2011 - 2012
Realizované činnosti
Aktualizace a koncepční změny projektové dokumentace ve fázi dokumentace pro provedení stavby, geodetické a průzkumné práce, autorský dozor generálního projektanta, dokumentace pro výběr zhotovitele, dokumentace skutečného provedení stavby, dozor zpracovatele realizační dokumentace včetně koordinační činnosti
Náklady stavby
cca 0,5 mld. Kč

TECHNICKÁ DATA STAVBY
Obestavěný prostor: 155 000 m3
Zastavěná plocha: 12 200 m2
CHARAKTERISTICKÉ JEDNOTKY
Počet obchodních jednotek: 69
Podlažní plocha pronajímatelných jednotek 18 400 m2
Počet parkovacích stání: 380

Obchodní centrum je navrženo v prostoru bývalého měšťanského pivovaru v centru města Děčín. Architektonický návrh stavby respektuje přirozené dominanty souboru budov bývalého pivovaru a svým jednoduchým řešením podtrhuje jejich výjimečnost. Sousedství historických památkově chráněných objektů a nové přístavby celku propůjčí působivý a jedinečný architektonický výraz. Propojení původních členitých objektů provedených z režného pískovcového a cihelného zdiva se současnou architekturou skla a betonu v jeden funkční celek dodá areálu potřebnou dynamiku. Světlíky nad pasáží budou do objektu propouštět přirozené světlo a umocňovat prostorový zážitek ze spojení starých a moderních budov. Hlavním prvkem centra je pasáž se dvěma vstupy kopírující západní průčelí souboru stávajících budov. Obvodový plášť vstupního prostoru mezi stávajícími budovami je navržen z lehkých prosklených stěn tvořených systémovými hliníkovými profily. Pasáž umožňuje přístup do obou komerčně využívaných podlaží, po obou stranách pasáže jsou navrženy obchody, restaurace a služby pro návštěvníky centra. Obchodní podlaží jsou vertikálně propojena prostřednictvím obousměrných eskalátorů u jižního i severního vstupu a osobním výtahem v centrální pivovarské budově. Z vyššího podlaží je přístupná střecha přístavby, která slouží jako parkoviště. Přístavba centra je tak ze západu zcela ukryta pod parkovištěm. Fasády souboru pivovarských budov budou restaurovány, jejich vzhled se v maximální možné míře přiblíží stavu z přelomu 19. a 20. století.

Skrýt
Informace Další Předchozí Zavřít

Vždy s námi

Chci zasílat novinky

Chcete mít přehled o oblasti developmentu, architektury a posledních trendech ve stavebnictví?

Buďte v obraze! Přihlaste se k odběru Obermeyer Journal a dalších novinek. Neunikne vám žádná informace o inovacích, zajímavém využití technologií nebo case study z některých našich unikátních projektů