Last week, an internal BIM Tech Day workshop was held where Obermeyer Helika subsidiaries exchanged information and experiences. The event focused on sharing standards, innovations and best practices in Building Information Modeling (BIM).

The two-day workshop consisted of:

Analysis of the current state in terms of BIM and modern technologies. Followed with presentations of the most insteresting projects that demonstrated successful examples from the field. Important part of the workshop were discussions during which participants exchanged experiences and looked for opportunities to improve their own projects, as well as discussing the strategic development of the entire company

The BIM Tech Day provided valuable knowledge and skills, set a roadmap for the future and strengthened collaboration between the various Obermeyer Helika subsidiaries. We thank all participants, including Casua, and hope to repeat the event in the future.

OBERMEYER HELIKA, a design and construction consultancy firm, has taken on the role of general designer and architect for the extension and extension of the Gallery Teplice shopping centre. Upon completion, Gallery  Teplice will offer its visitors an even wider range of shops, services and entertainment in a modern and attractive environment. The investor of the project is DANDREET a.s.

The extension of the Gallery Teplice shopping centre is proposed in the open space in the south-eastern corner of the building. The extension fully respects the existing structure of the centre and the urban concept of the spa town development. „Our aim was to sensitively relate to the current architecture of Gallery Teplice and at the same time create a new distinctive element that will enliven the southeast corner of the building. By using innovative materials and playing with geometric shapes, we have achieved a dynamic and attractive look for the extension,“ said Roman Smida, the project’s chief engineer from OBERMEYER HELIKA.

An extension with a new entrance will complete the south-eastern corner of the centre

The extension of the shopping centre follows the original architectural concept of alternating horizontal stripes, but uses different materials. The dominant element is not only the newly created corner of the building, but also the new entrance to the shopping area. The façade above the main entrance works with the geometric shape of a triangle. Although it is a flat façade, the different shade and surface quality of the individual triangular surfaces creates a plastic impression. The material used is a high-pressure laminate of golden colour.

In the ground floor part, a glazed façade is designed, which seamlessly connects to the existing glazed façade of the centre, thus creating a uniform base for the different types of cladding materials used on the building.

Diverse facade elements with changing colour shades

The architecture of the extension follows the existing block structure, which alternates different facade materials to create a street effect. Existing areas of orange, brown and grey cladding alternate with strips of white render complemented by climbing greenery.

„The dominant element of the corner from the north side is carried over to the new south-east corner of the extension in the form of a uniform block mass. This is clad in aluminium cassettes with different surface tilts. By alternating the orientation and tilt of the cassettes, this results in a variety of reflections of the façade and alternation of colour shades. The designed façade thus has multiple faces. By changing its appearance it reacts to the weather, the time of day and the angle of view. The formats of the cassettes are larger compared to the formats used on the existing facades and correspond to the scale of the corner mass,“ explains Fionn Curran of OBERMEYER HELIKA.

The project also includes a modification of the existing northern entrance from Svoboda Square. Here, new carousel doors will be installed to replace the existing sliding door vestibule.

On the first underground floor, the current arcade will be extended and several new commercial units will be created. On the first and second floors, the extension will offer an extension of leasable retail space.

Přístavba Galerie Teplice nároží

The largest conference of the development market – MEETING OF DEVELOPMENT LEADERS, organized by CEEC research, took place and we were as one of the partners by. It brought a lot of inspiration, new knowledge and valuable discussions. A number of prominent personalities met in the main hall of the Czech National Bank to discuss current topics such as the advent of the new building law, pressure on housing prices, investment in construction, mortgages and government support for more affordable housing. This conference became an important forum for leading experts from the development market to share their views, experiences and best practices that will lead to further development of the sector.

Discussions at the conference focused on a number of key topics, including the need for a new building code, strategies for coping with rising housing price pressures, and government support for more affordable housing for citizens. Participants also focused on innovative approaches to financing construction and investment in development projects in the current economic environmen

The presence of leading experts and key figures in the sector provided participants with an opportunity to network and share best practices. On our behalf, the event was attended by CEO Jiří Fousek and Jan Korbut, head of one of our civil engineering studios. We look forward to meeting again and continuing the discussion on key issues affecting the property development market in our country. 

The construction works of the multi-purpose business and social centre Černý Most in Prague 14 will start in April this year. The planned redevelopment has received building permits based on the documentation prepared by Obermeyer Helika. This design and construction consultancy firm also created the documentation for the zoning decision and for the construction.

The extension will significantly expand the retail space in Centrum Černý Most. The project, implemented with an emphasis on sustainability, will bring 32 new shops and restaurants and 3 new cinemas. The Černý Most Centre will thus provide its visitors with more space for shopping and services, entertainment and relaxation. In place of the existing food court, a new Dining Plaza concept will be created with a unique design and atmosphere and a wide range of catering services, including a significant increase in the proportion of restaurants with table service. The project also includes the construction of new cinema screens for demanding audiences. These will subsequently be operated by the renowned CineStar company. The architectural design is by London-based Benoy.

The project team leader Ing. Roman Smida of Obermeyer Helika talks about the details of the project. This involved, for example, adding new cinema screens on the level of the existing rooftop car park. We gained space for additional new commercial units by demolishing the existing ceiling of the car park. We also addressed the re-roofing of the current food court space. All of these complicated designs and changes had to be accommodated within the existing structure of the building.“

In addition to the commercial aspect, the project also focuses on improving the comfort of visitors to the centre, as well as the aesthetics of the internal environment. The interior of the buildings will feature larger green areas that will offer pleasant places to relax. Wood will be the dominant element of the interior. The construction works will be carried out while the shopping centre is fully operational in order to minimise the impact on its customers.

„In keeping with Unibail-Rodamco-Westfield’s Better Places sustainability principles and commitment, it is also a given that this project will meet all the requirements for BREEAM certification, which CČM currently meets. The project involves the use of grey water, low-carbon concrete and recycling of existing structures,“ says Ing. Jaroslav Němeček, project manager from Obermeyer Helika.

The planned extension naturally complements the two previous construction phases, the first of which began in 2000. This third phase will be completed in autumn 2025, thus de facto completing the entire Černý Most Centre, undoubtedly one of the most successful shopping centres in the Czech Republic.

We have achieved further success in our construction of healthcare facilities. The new Family Care Pavilion at Pelhřimov Hospital won the Building of the Year 2023 competition. The panel of the competition, which is organised by the Foundation for the Development of Architecture and Construction, showed its appreciation for the professionalism of the creators, the spatial design, the precision of the building’s actual structural and technical design and the effort to add an artistic touch to the orientation system of the new pavilion.

“We are very pleased to have won the Building of the Year 2023 award for the Family Care Pavilion at Pelhřimov Hospital. The excellent cooperation with the Vysočina Region, the management of the Pelhřimov Hospital and the construction contractor, an association comprising PKS stavby and Metrostav, enabled the successful implementation of this project, which is of great benefit to the entire region,“ says Jiří Fousek, CEO of Obermeyer Helika. „It is well known that there is great demand for new construction projects and renovations of existing hospitals, clinics and healthcare facilities in the healthcare sector, but in practice we often run up against various complications that slow the renovation of this healthcare infrastructure. It is good that even in the public sector and state administration there are people who take a conceptual and systematical approach to their projects. The project of the award-winning pavilion of the Pelhřimov Hospital is the result of such an approach.“

Award-winning new Family Care Pavilion at Pelhřimov Hospital
The new five-storey, architecturally appealing pavilion provides modern facilities for the paediatric, gynaecology and obstetrics and neurology departments. The pavilion is specially designed to provide greater comfort for patients and their families. The modern rooms are equipped with all the necessary facilities and create a pleasant and peaceful environment for a quick recovery. The Family Care Pavilion promotes collaboration and the sharing of experience between the different departments and specialists in the hospital, which will improve the quality of care and enable the implementation of the latest procedures and treatment methods. These benefits will be a boost to the entire hospital, improving healthcare in the region and providing better comfort and support for patients and their families.

Further information:
Built-up area: 2 200 m²
Built-up volume: 40 000 m³
Number of storeys: 5 storeys, including 1 technological floor set back on the roof and 1 underground floor for parking.
Usable area: 8,300 m², of which the 1st to 4th above-ground storeys are full hospital floors covering an area of 5,600 m².
Location: Hospital Pelhřimov
Compiler of investment plan: LT Projekt
Architect: Obermeyer Helika a.s., Ing. Josef Kříž
Chief project engineer: Ing. Jiří Houda
General designer: Obermeyer Helika a.s. provided the project documentation for the issuance of a joint permit, the project documentation for the construction including the design of medical equipment and the interior, engineering work and designer’s supervision.
Client and main investor of the construction: Vysočina Region
Construction contractor: Association PKS stavby a.s., Metrostav a.s., Metrostav DIZ s.r.o.

Stavba roku nový pavilon nemocnice Pelhřimov

New pavilion in passive standard, nice modern environment for patients and medical staff, connecting bridges simplify transport between individual pavilions.

Vote with us for the project of new pavilion Hospital Nemocnice Pelhřimov – public price The Building of the Year 2023 Number 54.

Voting will be open until midnight on November 23, 2023.

Nemocnice Pelhřimov nový pavilon

In the Pilsen Region Building of the Year competition, TechTower Pilsen Svetovar won the award of the Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic for the exemplary reconstruction of a brownfield, including part of the former brewery, into a state-of-the-art center for research workplaces.

Read more about the project.

We can conclude that opening the Brno office was the right decision. During the two years it has been providing design and consulting services, the Brno studio has grown from the two founding members to the twelve designers and architects it now employs. In addition, it prides itself on having completed several major healthcare projects. With its success in the field of healthcare construction, this year the studio has been transformed into an independent division that can better respond to clients’ needs and at the same time work closely with both the Prague and Bratislava offices.

„We offer our clients the advantage of local contact in Brno and adequate response time directly on site. When a problem arises, our quick response can mean the difference between success and a delay with the project,“ comments Ing. Jiří Houda, director of the Brno division of Obermeyer Helika, and adds: „In addition, we plan to provide design and technical supervision in the region, which is further added value offered by our Brno team. Another great advantage of the Brno division is that it can resolve the capacities required for large projects on an operative basis. This is all within the framework of proven teamwork between our offices and using state-of-the-art information and communication technologies.“


Jiří Fousek, CEO of Obermeyer Helika, had this to say on the expansion of the studio into a separate division: „Brno is strategically located and the establishment of the new division will enable the company to cover the local market and neighbouring regions more effectively. A local office can better adapt to the needs of its clients and provide them with better service and efficient support. We also have better access to experts based in the area, with whom we can collaborate on projects.“

Contact us

OBERMEYER HELIKA a.s.

© 2024 OBERMEYER Helika | Developed by
Privacy Policy
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram